Διαβήτης και υδατάνθρακες.. Κάνει να φάω;

Λογικό να μας απασχολεί αν σκεφτούμε ότι οι υδατάνθρακες μετατρέπονται 100% σε γλυκόζη στο αίμα, ενώ οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά μόνο μικρή επίδραση έχουν σε αυτό.

Σας απαντώ λοιπόν :
Με βάση τα τελευταία δεδομένα δεν υπάρχει ιδανική σύσταση Μακροθρεπτικών συστατικών (υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λιπαρών) για τα άτομα με Διαβήτη.

Άρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορά διατροφικά σχήματα και αυτό είναι κάτι που αποφασίζει ο Διαιτολόγος μετά από:

  • Λήψη ιατρικού ιστορικού (επίπεδο γλυκοζυλιωμενης, διάρκεια της νόσου, συνοδά νοσήματα π.χ. δυσλιπιδαιμία, νεφροπάθεια).
  • Ενημέρωση για το είδος της φαρμακευτικής αγωγής.
  • Τυχόν αλλεργίες, δυσανεξίες ή αποστροφές του ατόμου.

Σίγουρα όμως όλοι οι διαιτολόγοι θα συμφωνήσουμε στα εξής:

  1. Κατανομή των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα σε μη εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλίνης.
  2. Επιλογή υδατανθράκων πλούσιων σε διαιτητικές ίνες (ειδικά διαλυτές για να μειώνεται ο γλυκαιμικός δείκτης του τροφίμου).
  3. Συνδυασμός των υδατανθράκων με μικρές ποσότητες καλών λιπαρών και άπαχης πρωτεΐνης για πιο αργή γαστρική κένωση και πιο σταδιακή άνοδο του σακχάρου..(π.χ. φρούτο με ξηρούς καρπούς ή κριτσίνι ολικής με λίγο τυρί).

Γενικά η Διατροφική εκπαίδευση του ατόμου με Διαβήτη θέλει εξατομίκευση αλλά αν ξεκινήσετε με αυτά τα απλά βήματα θα βοηθηθείτε ή θα βοηθήσετε το άτομο με Διαβήτη.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *