Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι αν βάλετε τις μπανάνες στο ψυγείο μαυρίζουν απίστευτα γρήγορα. Ελάτε να σας μάθω κάτι..

E λοιπόν αυτό συμβαίνει γιατί η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα της μπανάνας, με αποτέλεσμα το ένζυμο πολυφαινολική οξειδάση να ενεργοποιείται και να αντιδρά με τα φαινολικά συστατικά της μπανάνας (που της προσδίδουν και αυτό το ωραίο κίτρινο χρώμα), παράγοντες μελανίνες. (κλασικό παράδειγμα ενζυμικής αμαύρωσης στη Χημεία Τροφίμων).

Να θυμάστε ότι κάθε βλάβη των φυτικών ιστών (τραυματισμός, θέρμανση) προκαλεί το ίδιο..

Ακριβώς στον ίδιο λόγο οφείλεται και το μαύρισμα των φρούτων όταν τα κόβουμε!!

Τι θέλω να σας μείνει από αυτή την επιστημονική εξήγηση…

  1. Το ότι οι μπανάνες μαύρισαν απ’ έξω, δεν σημαίνει ότι παρα-ωρίμασαν. Ίσα ίσα η εσωτερική ωρίμανση μπλοκάρεται στο ψυγείο καθώς οφείλεται σε άλλες αντιδράσεις! Άρα αν θέλετε να διατηρήσετε τη μπανάνα άγουρη βάλτε τη στο ψυγείο! Αν τη θέλετε κίτρινη εξωτερικά και σας χαλάει το μαύρο χρώμα σίγουρα κρατήστε σε πιο υψηλή θερμοκρασία και προφυλάξτε τη από χτυπήματα!!
  2. Για να εμποδίσετε τώρα το μαύρισμα των φρούτων και λαχανικών γενικότερα μπορείτε να τα μουλιάσετε σε νερό (πχ πατάτες), να χρησιμοποιήσετε αλάτι (τα ιόντα χλωρίου αδρανοποιούν το ένζυμο) ή όπως πολλοί ξέρετε να στύψετε λίγο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού (το όξινο περιβάλλον μειώνει το χρόνο αντίδρασης)

Αυτά για σήμερα…!!
A.. και θυμίζω θέλουμε 3 μερίδες φρούτου τη μέρα ε;

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *