Η Μέθοδος του Πιάτου, τo λεγόμενο #healthyeatingplate που δημιούργησαν expert διατροφής στο Harvard με σκοπό να μας εξηγήσουν απλά, πώς πρέπει να χτίζουμε ισορροπημένα και υγιεινά το πιάτο μας στα βασικά μας γεύματα..

Η μέθοδος του πιάτου απαιτεί να το χωρίσουμε σε τρία μέρη ως εξής:

1/2 Λαχανικά και φρούτα

Εξαιρείται η πατάτα.

Tip: Αν κάνει κάποιος δίαιτα θα πρότεινα να βάλει μόνο λαχανικά και να επιλέξει τα φρούτα ως ενδιάμεσα.
Ωστόσο αυτό δεν είναι κανόνας είναι η δική μου σύσταση.

1/4 Πρωτεΐνη

Πχ Τυρί χαμηλού λίπους, κοτόπουλο στηθος, ψάρια.

Tip: Πρωτεΐνη δίνουν επίσης οι ξηροί καρποί και ειδικά τα όσπρια που αποτελούν και σημαντικές πηγές πρωτεΐνικής πρόσληψης για τους vegan.
Μπορειτε να τα βάλετε σε σαλάτες νερόβραστα ή να τα κάνετε και σούπα με την κλασική εκδοχή..!

1/4 Υδατάνθρακες

Πχ Δημητριακά ολικής (βρώμη , κινόα, καστανό ρύζι) ή πατάτες.

Tip 1: Θέλουμε πολλές ίνες ώστε να μαζί με αυτές των λαχανικών να μας βοηθήσουν στο να αποφύγουμε απότομες αυξήσεις του σακχάρου.
Tip 2: Για όσους φοβούνται τους υδατάνθρακες και δεν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες που έχουμε ξαναπεί ότι θέλουν λίγη παραπάνω προσοχή. Να θυμάστε ότι οι υδατάνθρακες βοηθούν στη μεταφορά του αμινοξεος τρυπτοφάνη στον εγκέφαλο, ώστε να μπορέσει να μετατραπεί σε σεροτονίνη (το νευροδιαβιβαστη της ευεξίας και χαράς)..
Είναι αυτό το feeling που νιώθουμε με τους υδατάνθρακες ότι μας κάνουν ευτυχισμένους… Αυτό..

Υ. Γ. Το πιάτο πρέπει να έχει διάμετρο 22 εκατοστά για ενήλικες και 17 εκατοστά για τα παιδιά.


Προσπαθήστε τουλάχιστον στο κυρίως γεύμα (π.χ. Μεσημεριανό) να εφαρμόζετε τη μέθοδο του Πιάτου.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *