Σε κάποιες περιπτώσεις η απορρόφηση του διαιτητικού σιδήρου είναι μείζονος σημασίας.

Όπως για παράδειγμα:
- στα άτομα με σιδηροπενική αναιμία
- στα άτομα με χαμηλές αποθήκες σιδήρου δηλαδή χαμηλή φερριτίνη
- σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών (πχ εγκυμοσύνη, σε αθλητές, vegan) ή απωλειών σιδήρου (σε γυναίκες με μεγάλες απώλειες στην περίοδο, σε καταστάσεις δυσαπορρόφησης πχ κοιλιοκάκη).
Στις περιπτώσεις αυτές, για να πετύχουμε καλύτερη απορρόφηση σιδήρου κάνουμε τα εξής:
- Αποφεύγουμε το ασβέστιο με το γεύμα μας και για 2 ώρες μετά.
- Αποφεύγουμε τις πολυφαινόλες δλδ καφέ, τσάι για 1 ώρα μετά.
- Προσθέτουμε έναν ενεργοποιητή στο φυτικό σίδηρο πχ των οσπρίων όπως βιταμίνη C (πορτοκάλι, ακτινίδιο), κιτρικό οξύ (λεμόνι), β-καρονένιο (πχ καρότο) και άλλα.
*Οι φακές είναι το πιο πλούσιο σε σίδηρο όσπριο (όμως όλα τα όσπρια έχουν αξιόλογη ποσότητα τρισθενούς σιδήρου).
Add Comment