Σε κάποιες περιπτώσεις η απορρόφηση του διαιτητικού σιδήρου είναι μείζονος σημασίας. 

Όπως για παράδειγμα:

  • στα άτομα με σιδηροπενική αναιμία
  • στα άτομα με χαμηλές αποθήκες σιδήρου δηλαδή χαμηλή φερριτίνη
  • σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών (πχ εγκυμοσύνη, σε αθλητές, vegan) ή απωλειών σιδήρου (σε γυναίκες με μεγάλες απώλειες στην περίοδο, σε καταστάσεις δυσαπορρόφησης πχ κοιλιοκάκη).

Στις περιπτώσεις αυτές, για να πετύχουμε καλύτερη απορρόφηση σιδήρου κάνουμε τα εξής:

  1. Αποφεύγουμε το ασβέστιο με το γεύμα μας και για 2 ώρες μετά.
  2. Αποφεύγουμε τις πολυφαινόλες δλδ καφέ, τσάι για 1 ώρα μετά.
  3. Προσθέτουμε έναν ενεργοποιητή στο φυτικό σίδηρο πχ των οσπρίων όπως βιταμίνη C (πορτοκάλι, ακτινίδιο), κιτρικό οξύ (λεμόνι), β-καρονένιο (πχ καρότο) και άλλα.

*Οι φακές είναι το πιο πλούσιο σε σίδηρο όσπριο (όμως όλα τα όσπρια έχουν αξιόλογη ποσότητα τρισθενούς σιδήρου). 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *