ΕΝΗΛΙΚΕΣ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ

H διατροφή αποτελεί συστατικό της καθημερινής ζωής όλων μας και ως γνωστόν συνδέεται άμεσα με την υγεία. Η ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά στην ενήλικο ζωή είναι καίριας σημασίας, πρώτον, γιατί μπορεί να μας προφυλάξει από την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η οστεοαρθρίτιδα κ.λπ., και δεύτερον, διότι με τη δική μας διατροφική συμπεριφορά διαμορφώνουμε τις διατροφικές πεποιθήσεις των παιδιών μας, άρα έμμεσα επηρεάζουμε και τη δική τους υγεία στο μέλλον.

Η εκπαίδευση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής μόνο απλή δεν είναι, λαμβάνοντας υπόψη πόσοι πολλοί παράγοντες αλληλεπιδρούν και καθορίζουν τις διατροφικές μας επιλογές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να έχει τη γνώση της σωστής διατροφής, άλλοι όμως παράγοντες (π.χ. οικονομικοί, ψυχολογικοί κ.λπ.) να τον οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές. Σίγουρα όμως, η έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγιεινή διατροφή κατά την ενήλικη ζωή αποτελεί πάντα το πρώτο βήμα.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Προσπαθήστε να καταναλώνετε
  • 3 μερίδες φρούτων και 4 μερίδες λαχανικών εποχής σε καθημερινή βάση.
  • 5–8 μερίδες από ποικιλία δημητριακών καθημερινά (κυρίως ολικής αλέσεως). Από αυτές τις μερίδες, η κατανάλωση πατάτας να γίνεται 3 φορές την εβδομάδα.
  • 2 μερίδες από ποικιλία γαλακτοκομικών σε καθημερινή βάση. Προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.
  • 3 μερίδες όσπρια την εβδομάδα.
  • 2–3 μερίδες από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα. Δώστε έμφαση σε ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο γαύρος, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
  • Μέχρι 4 αυγά την εβδομάδα.
  • Ελαιόλαδο ως το κύριο λίπος σε όλα τα φαγητά.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε με σύνεση

τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ζάχαρη, όπως γλυκά, αναψυκτικά και χυμούς.

Προσπαθήστε να περιορίσετε
  • Την κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μέχρι 1 μερίδα άπαχο κόκκινο κρέας, 1–2 μερίδες λευκό κρέας και μέχρι 30 g επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα (π.χ. μέχρι 2 φέτες γαλοπούλα ή 1 φέτα μπέικον).
  • Τα ζωικά λίπη, όπως βούτυρο (το οποίο υπάρχει και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα), λίπος και πέτσα από κρέας και πουλερικά.

Εκτός από την ποιότητα της διατροφής, σημαντικό ρόλο έχει και η ποσότητα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διατήρηση του ισοζυγίου ενέργειας, δηλαδή η ισορροπία μεταξύ της ενέργειας που δαπανάμε για τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού και την καθημερινή σωματική δραστηριότητα, και της ενέργειας που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Η αξιολόγηση του υπερβάλλοντος βάρους σε ενήλικες γίνεται με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), δηλαδή το πηλίκο του βάρους (σε kg) προς το τετράγωνο του ύψους (σε cm). Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ποσοστό λίπους, το οποίο υπολογίζεται με ειδική ανάλυση (βιοηλεκτρική εμπέδηση ή δερματοπτυχόμετρο).

Φυσικά, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι διατροφικές ανάγκες του καθένα από εμάς επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, ενδεχομένως κάποιο πρόβλημα υγείας κ.ά. Οι προηγούμενες συστάσεις αποτελούν γενικές οδηγίες και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει πάντα να εξατομικεύονται.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Rules of healthy eating for adults