Τρίτη ηλικία
Τρίτη ηλικία

Η αλματώδης πρόοδος της ιατρικής επιστήμης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην εποχή μας έχει οδηγήσει, ως γνωστόν, σε μεγάλη αύξηση του μέσου όρου ζωής. Η μακροζωία από μόνη της, ωστόσο, δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται από ψυχική υγεία, αλλά και ικανοποιητική ποιότητα ζωής σε κοινωνικό, ψυχαγωγικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο.

Υπό αυτή την έννοια, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών, η ενασχόληση με κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ και ο ποιοτικός ύπνος είναι καίριας σημασίας. Επιπλέον, ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής συμβάλλει στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων ή στην καθυστέρηση των επιπλοκών τους.

Η μεσογειακή διατροφή, εκδοχή της οποίας είναι και η ελληνική, όχι μόνο προσφέρει μακροζωία αλλά έχει ανακηρυχθεί «άυλο πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας» από την UNESCO (2010).

Ακολουθώντας την ελληνική παραδοσιακή διατροφή, μπορείτε να επηρεάσετε όχι μόνο τη δική σας υγεία αλλά και την υγεία της οικογένειάς σας, και να συμβάλετε στη διατήρηση της διατροφικής κληρονομιάς, μαθαίνοντας τους νεότερους να τρώνε και να μαγειρεύουν με τρόφιμα που υπάρχουν στον τόπο μας και σύμφωνα με τις παραδόσεις.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΤΩΝ

Προσπαθήστε να καταναλώνετε
  • 3 μερίδες φρούτων και 4 μερίδες λαχανικών εποχής σε καθημερινή βάση.
  • 5–7 μερίδες από ποικιλία δημητριακών καθημερινά (κυρίως ολικής αλέσεως).
  • Από αυτές τις μερίδες, η κατανάλωση πατάτας να γίνεται 3 φορές την εβδομάδα.
  • 3 μερίδες από ποικιλία γαλακτοκομικών σε καθημερινή βάση. Προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.
  • 3 μερίδες όσπρια την εβδομάδα.
  • 2–3 μερίδες από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα. Δώστε έμφαση σε ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο γαύρος, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
  • 2–3 μερίδες κρέατος την εβδομάδα. Προτιμήστε το λευκό έναντι του κόκκινου κρέατος και, κυρίως, τα άπαχα μέρη.
  • Μέχρι 4 αυγά την εβδομάδα.
  • Ελαιόλαδο ως το κύριο λίπος σε όλα τα φαγητά.
Προσπαθήστε να περιορίσετε
  • Το επεξεργασμένο κρέας, όπως τα αλλαντικά.
  • Τα ζωικά λίπη, όπως βούτυρο (το οποίο υπάρχει και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα), λίπος και πέτσα από κρέας και πουλερικά.
  • Το αλάτι και τροφές που το περιέχουν.

Προσπαθήστε να πίνετε 8–10 ποτήρια υγρών την ημέρα (2–2,5 λίτρα).

Προσπαθήστε να καταναλώνετε με σύνεση τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ζάχαρη, όπως γλυκά, αναψυκτικά και χυμούς. 

Εκτός από την ποιότητα της διατροφής, σημαντικό ρόλο έχει φυσικά και η ποσότητα, καθώς και το ότι οι διατροφικές ανάγκες του καθενός μας επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, τυχόν πρόβλημα υγείας κ.ά.

Οι προηγούμενες συστάσεις αποτελούν γενικές οδηγίες για άτομα άνω των 65 ετών, και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει πάντα να εξατομικεύονται.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *