Close
ΕΓΚΥΕΣ

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος με μεγάλες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία), τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Η κατάλληλη διατροφή, ποιοτικά και ποσοτικά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική για:

  • Τη διασφάλιση της υγείας της μητέρας
  • Τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου
  • Την επιτυχή έκβαση της κύησης
  • Την ομαλή και ελεγχόμενη αύξηση βάρους όπως ορίζεται απ’ τις συστάσεις, για πρόληψη επιπλοκών
  • Την προάσπιση της υγείας του νεογνού στα μετέπειτα στάδια της ζωής του
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι ανάγκες στην εγκυμοσύνη αυξάνονται και διαφοροποιούνται μεταξύ των τριμήνων για τα παρακάτω:

  • Νερό – συνολική ενυδάτωση
  • Ενέργεια – θερμίδες, μόνο κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο
  • Πρωτεΐνη, κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο
  • Ασβέστιο
  • Φυλλικό οξύ
  • Σίδηρο

Σημείωση: Κατά την εγκυμοσύνη προτείνονται και κάποιες διαφοροποιήσεις στη συχνότητα κατανάλωσης ορισμένων (ομάδων) τροφίμων.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
  • Φαγητό απ’ έξω -> Εξασφάλιση καλής ποιότητας, όσο είναι εφικτό και μείωση συχνότητας
  • Ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα αυγά, κρέας, ψάρι, θαλασσινά -> Εστίαση στο να μαγειρεύονται / ψήνονται / βράζονται όλα πολύ καλά
  • Μη καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά -> Εστίαση στο καλό πλύσιμο π.χ. με ξίδι ή σόδα ή/και στο ξεφλούδισμα. Αποφυγή έτοιμων σαλατών (ειδικά ωμών)
  • Μεγάλα ψάρια π.χ. σολομός, ξιφίας κ.α. -> Περιορισμός – αποφυγή λόγω διοξινών και βαρέων
    μετάλλων
  • Ημερομηνίες λήξης προϊόντων -> Προσοχή να μην έχει περάσει η ημερομηνία
  • Καφεΐνη -> Με μέτρο
  • Αναψυκτικά -> Περιορισμός
  • Ζάχαρη, αλάτι -> Με μέτρο
  • Συκώτι -> Περιορισμός – αποφυγή
  • Σόγια -> Αποφυγή
  • Αλλαντικά -> Αποφυγή
  • Αλκοόλ -> Αποφυγή
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΥΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Η' ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ)
  • Σακχαρώδης διαβήτης κύησης, δηλαδή υψηλά επίπεδα σακχάρου κατά την εγκυμοσύνη
  • Προεκλαμψία, δηλαδή υπέρταση κατά την κύηση
  • Ναυτίες, έμετοι, παλινδρομήσεις, καούρες

Σημείωση: Ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό ή πολύ υψηλό βάρος γέννησης του νεογνού, συχνά συνδέονται με κακή διατροφική διαχείριση της μητέρας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Εγκύους, Θηλάζουσες
  2. Be Well in Pregnancy, British Dietetic Association, NHS