Η κετογένεση (παραγωγή κετονών) είναι μια διαδικασία που συμβαίνει, φυσικά, με χαμηλό ρυθμό, σχεδόν πάντα όταν κάποιος εφαρμόζει δίαιτα απώλειας βάρους.
Στην κετογονική δίαιτα, μειώνονται δραστικά οι υδατάνθρακες σε < 50γρ / ημέρα (μπορεί να φτάσουν και < 20γρ) και αυξάνονται πολύ τα λιπαρά φτάνοντας μέχρι και 70% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Με αυτούς τους ιδιαίτερους διαιτητικούς χειρισμούς, επιταχύνεται η δημιουργία κετονών. Λόγω της επιθετικής μείωσης των υδατανθράκων (κύρια πηγή γλυκόζης για τον οργανισμό), μειώνεται η διαθεσιμότητα γλυκόζης και οι κετόνες λειτουργούν ως εφεδρεία του εγκεφάλου για ενέργεια.
Στην κετογονική δίαιτα:
Αποκλείονται
- Τρόφιμα πλούσια σε φυσικά ή πρόσθετα σάκχαρα (γλυκά, φρούτα, μέλι κ.ά.).
- Αμυλούχες τροφές (όσπρια, ψωμί, ρύζι, πατάτες, κ.ά.)
Επιτρέπονται
- Κάποια είδη μούρων λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.
- Πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό)
- Λιπαρά (εστιάζοντας σε ελιές, ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς). Σημασία στην αύξηση του ακόρεστου (και όχι κορεσμένου ή trans) λίπους στη διατροφή.
Μετά την εφαρμογή του διατροφικού αυτού σχήματος και όταν επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ή κριθεί απαραίτητο, γίνεται σταδιακή επανένταξη όλων των τροφών με τελικό στόχο τη μετάβαση προς ένα ισορροπημένο διατροφικό μοντέλο.