Στο Μεσογειακό Πρότυπο Διατροφής:
- Δεσπόζουν τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα μυρωδικά, το ψάρι και φυσικά το ελαιόλαδο.
- Τονίζεται η εποχικότητα και η ποικιλία τροφίμων.
- Δίνεται έμφαση στην προετοιμασία των γευμάτων από το σπίτι και στον περιορισμό των επεξεργασμένων τροφίμων.
- Δίνεται μεγάλη σημασία και στον κοινωνικό χαρακτήρα του φαγητού (μοίρασμα με οικογένεια, φίλους).
- Αναδεικνύεται η αξία της επαρκούς ανάπαυσης καθώς και της άσκησης.
Η Μεσογειακή Διατροφή απεικονίζεται με τη μορφή μιας πυραμίδας, που χωρίζεται σε τρία επίπεδα, βάσει της συχνότητας στην οποία είναι καλό να καταναλώνεται κάθε ομάδα τροφίμων.