Το στάδιο της γαλουχίας είναι η φυσική συνέχεια την εγκυμοσύνης. Οι ημερήσιες ανάγκες της θηλάζουσας μητέρας σε θρεπτικά συστατικά, διαφοροποιούνται σε σχέση με την περίοδο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ;
Η κατάλληλη διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι σημαντική για:
- Την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας γάλακτος που παράγεται
- Την παραγωγή καλής ποιότητας μητρικού γάλακτος
- Την κάλυψη διατροφικών αναγκών μητέρας και νεογνού
- Την ομαλή και ελεγχόμενη μείωση βάρους της μητέρας
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ
Οι ανάγκες στον θηλασμό αυξάνονται και διαφοροποιούνται μεταξύ 1ου και 2ου εξαμήνου για τα παρακάτω:
- Πρωτεΐνη, κατά τους πρώτους 6 μήνες
- Νερό – συνολική ενυδάτωση
- Ενέργεια – θερμίδες, ανάλογα την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος
- Βιταμίνες Α και Ε από τις λιποδιαλυτές και C και B από τις υδατοδιαλυτές
Ακολουθούν συγκεντρωτικά οι συστάσεις κατανάλωσης τροφίμων, κατά το στάδιο του θηλασμού (πηγή Εθνικός Διατροφικός Οδηγός).

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ
- Ψάρια και οστρακοειδή -> Αποφυγή μεγάλων ψαριών (π.χ. ξιφίας, σολομός, κ.ά.), λόγω περιεχομένου σε διοξίνες και βαρέα μέταλλα
- Σόγια -> Αποφυγή
- Καφεΐνη -> Περιορισμός
- Ζάχαρη, αλάτι, υποκατάστατα ζάχαρης -> Με μέτρο
- Αλκοόλ -> Περιορισμός – Αποφυγή
Προσοχή: Δεν χρειάζεται αποφυγή των κοινών αλλεργιογόνων (ξηροί καρποί, ψάρια, θαλασσινά κ.ά.) για προληπτικούς λόγους.
Σημείωση: Αν εντοπιστεί ότι κάποιο τρόφιμο ενοχλεί το μωρό -> Αποφυγή για τουλάχιστον 3 μέρες και επανεισαγωγή σε επόμενο στάδιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Nutrition Practice Group. Pediatric Μanual of Clinical Dietetics. The American Dietetics Association
- Εθνικός Διατροφικός Οδηγός, Ινστιτούτο Prolepsis