Με το πέρασμα του χρόνου και με τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό, οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζονται και τροποποιούνται.
Η κακή θρέψη είναι κάτι που παρατηρείται συχνά στην τρίτη ηλικία, εξ αιτίας τόσο των μεταβολών που επιφέρει η γήρανση όσο και ποικίλων ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.
Ένα καλά σχεδιασμένο, ισορροπημένο και πλήρες πλάνο διατροφής, είναι σημαντικό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα για:
- Την επίτευξη και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και σύστασης σώματος, καθώς με την αύξηση της ηλικίας, ο μυικός ιστός μειώνεται, το λίπος έχει τάση αύξησης και υπάρχει απώλεια οστικής μάζας. Στόχος: διατήρηση οστικής και μυϊκής μάζας και μείωση λίπους όπου είναι απαραίτητο.
- Την καλύτερη διαχείριση δεικτών υγείας που επηρεάζονται και από τη διατροφή (π.χ. σακχάρου, λιπιδίων αίματος, κ.ά.).
- Τη μείωση ανεπιθύμητων ενεργειών (π.χ. γαστρεντερικών ενοχλήσεων) που προκύπτουν από τη φαρμακευτική αγωγή.
- Την κάλυψη ιδαίτερων αναγκών σε άτομα με οδοντικά προβλήματα, αλλαγές σε γεύση, όσφρηση ή δυσκολία σε μάσηση και κατάποση, μέσω εναλλακτικών επιλογών (π.χ. τροποποίηση σύστασης/υφής/μαγειρέματος τροφών).
- Την εξασφάλιση συνολικά καλής διατροφικής κατάστασης και ποιότητας ζωής.