ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Αφορά άτομα 65 ετών και πάνω. Είναι μια περίοδος ζωής που χρήζει και διατροφικής προσοχής, καθώς τα άτομα αυτά είναι πιο ευάλωτα σε χρόνια νοσήματα, λαμβάνουν αρκετά φάρμακα και έχουν αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Με το πέρασμα του χρόνου και με τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό, οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζονται και τροποποιούνται.
Η κακή θρέψη είναι κάτι που παρατηρείται συχνά στην τρίτη ηλικία, εξ αιτίας τόσο των μεταβολών που επιφέρει η γήρανση όσο και ποικίλων ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Ένα καλά σχεδιασμένο, ισορροπημένο και πλήρες πλάνο διατροφής, είναι σημαντικό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα για:

  1. Την επίτευξη και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και σύστασης σώματος, καθώς με την αύξηση της ηλικίας, ο μυικός ιστός μειώνεται, το λίπος έχει τάση αύξησης και υπάρχει απώλεια οστικής μάζας. Στόχος: διατήρηση οστικής και μυϊκής μάζας και μείωση λίπους όπου είναι απαραίτητο.
  2. Την καλύτερη διαχείριση δεικτών υγείας που επηρεάζονται και από τη διατροφή (π.χ. σακχάρου, λιπιδίων αίματος, κ.ά.).
  3. Τη μείωση ανεπιθύμητων ενεργειών (π.χ. γαστρεντερικών ενοχλήσεων) που προκύπτουν από τη φαρμακευτική αγωγή.
  4. Την κάλυψη ιδαίτερων αναγκών σε άτομα με οδοντικά προβλήματα, αλλαγές σε γεύση, όσφρηση ή δυσκολία σε μάσηση και κατάποση, μέσω εναλλακτικών επιλογών (π.χ. τροποποίηση σύστασης/υφής/μαγειρέματος τροφών).
  5. Την εξασφάλιση συνολικά καλής διατροφικής κατάστασης και ποιότητας ζωής.

Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός προτείνει τα ακόλουθα:

  1. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός