ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή σωματική και διανοητική ανάπτυξη βρεφών και παιδιών αλλά και για την πρόληψη παθολογικών καταστάσεων στην ενήλικη ζωή τους.

ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

1η βρεφική ηλικία
Οι παγκόσμιες συστάσεις συστήνουν αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτες 4-6 μήνες ζωής του νεογέννητου, ως τον καλύτερο τρόπο για επαρκή σίτισή του. Έπειτα, συμβουλεύουν τη συνέχιση αυτού έως την ηλικία των 2 ετών, εφόσον είναι εφικτό.

2η βρεφική ηλικία
Με βάση τις συστάσεις, μετά τους πρώτους 4-6 μήνες, εισάγονται με συγκεκριμένο τρόπο οι στερεές τροφές, συμπληρωματικά του θηλασμού, για την κάλυψη των εξελισσόμενων θρεπτικών απαιτήσεων του βρέφους. Η έναρξη της στερεάς τροφής γίνεται με πολύ μικρές ποσότητες, μαλακής υφής και ήπιας γεύσης και οσμής, ώστε να εκπαιδευτεί το βρέφος στη μάσηση και τη διαχείριση της τροφής.

Μέχρι το τέλος του 1ου έτους το διαιτολόγιο του βρέφους εμπλουτίζεται ώστε να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Η παιδική ηλικία αποτελεί ορόσημο για την εκπαίδευση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών, συνηθειών και συμπεριφορών. Ιδιαίτερα τα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης είναι γρήγορος και το ανοσολογικό σύστημα του παιδιού δεν έχει ωριμάσει πλήρως, άρα υπάρχει μεγαλύτερη επιρρέπεια σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και λοιμώξεις. Στην εφηβική ηλικία, οι θρεπτικές απαιτήσεις είναι επίσης αυξημένες, επομένως είναι απαραίτητο η διατροφή να είναι πλήρης και να καλύπτει τις ανάγκες.

Γίνεται με ειδικές καμπύλες ανάπτυξης που προβλέπουν τα επιθυμητά επίπεδα βάρους σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο, λαμβάνοντας υπόψιν το φύλο, το ύψος και το βάρος του παιδιού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εκτίμηση του βάρους και την αξιολόγηση της ανάπτυξης συστήνει:

  • μέχρι την ηλικία των 10 ετών να χρησιμοποιούνται οι καμπύλες βάρους – ύψους – ηλικίας για το αντίστοιχο φύλο (βλ. εικόνες παρακάτω).
  • από την ηλικία των 10 ετών και έπειτα να χρησιμοποιούνται οι καμπύλες Δείκτη Μάζας Σώματος – ηλικίας για το αντίστοιχο φύλο (βλ. εικόνες παρακάτω).
Rules of healthy eating for children
  1. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός
  2. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO Child Growth Standards)