- Χορτοφαγία (Vegetarian)
- Γαλακτο-ωο-φαγία (Lacto-ovo-vegeterian): Περιλαμβάνει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Γαλακτο-φαγία (Lacto-vegeterian) : Περιέχει γαλακτοκομικά, αλλά όχι προϊόντα αυγού.
- Ωο-χορτοφαγική (Οvo-vegeterian): Περιλαμβάνει αυγά και προϊόντα αυγού αλλά όχι γαλακτοκομικά.
- Αυστηρή χορτοφαγία (Vegan): Αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, τα αυγά καιτα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και το μέλι (καθώς αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης των μελισσών).
- Ωμοφαγία (Raw vegan): Βασίζεται σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια. Η ποσότητα του ωμού φαγητού ποικίλει από 75% έως 100%.
Υπάρχουν 2 ακόμα κατηγορίες, κοντινές στη χορτοφαγία, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον:
- Ιχθυο-χορτοφαγία (Pescatarian): Αποχή από κρέας, αλλά κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών.
- Ημι-χορτοφαγία (Flexitarian): Γενική αποχή από ζωικά προϊόντα, αλλά κατανάλωσή τους πολύ περιστασιακά.