Σπιτική μαρμελάδα σύκο! Ιδανική για γλυκό πρωινό με φρυγανιές ολικής!

Ο μπαμπάς μου μου έφερε σύκα από το χωριό και επειδή είχαν αρχίσει να ωριμάζουν πολύ είπα να τα κάνω μαρμελάδα σύκο… Και ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα τελικά!

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα σύκα και αφαιρούμε τη φλούδα.
  2. Σκεπάζουμε τα σύκα με τη ζάχαρη και ραντίζουμε με το νερό όπου τα αφήνουμνε για περίπου 1 ώρα. 
  3. Έπειτα τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε λίγο.
  4. Πρόσθετουμε την κανέλλα και τα γαρύφαλλα.
  5. Ελέγχουμε να μην κολλήσει και αφήνουμε στη φωτιά περίπου 30 με 40 λεπτά.
  6. Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, αφήνουμε να πάρει 1 βράση ακόμα και σβήνουμε.
  7. Αφήνουμε 30 λεπτά και ύστερα τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα. .

Υλικά

  • 1 κιλό Σύκα
  • 300γρ Καστανή ζάχαρη
  • 2 Ξυλάκια κανέλλας Κεϋλάνης
  • Ξυλάκια γαρύφαλλο
  • 1 Λεμόνι 
  • 1/2 φλιτζ. Νερό

Διατροφικά tips:

  • 1 φρέσκο σύκο δίνει 43 θερμίδες και 2 γρ φυτικών ινών.
  • Τα σύκα περιέχουν κυρίως διαλυτές ίνες που μειώνουν την κακή χοληστερόλη και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου.
  • Περιέχουν πρεβιοτικά που υποστηρίζουν τα ήδη υπάρχοντα καλά βακτήρια στο έντερο.
  • Έχουν ουσίες με φυσικά υπακτική δράση (άπεπτους υδατάνθρακες και άλλα) βοηθώντας ακόμη περισσότερο τη δυσκοιλιότητα.
  • Περιέχουν πολύ περισσότερες πολυφαινόλες, δηλαδή ισχυρά αντιοξειδωτικές ουσίες, σε σχέση με το τσάι η το κόκκινο κρασί.

Αναλυτική συνταγή στο @cretangastronomy.gr

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *