5 + 1 tips που πραγματικά «κόβουν» την πείνα!!

Σας έχει συμβεί να νιώθετε πείνα συχνά μες την ημέρα ή πολύ σύντομα από το προηγούμενο γεύμα/σνακ και να καταφεύγετε στο λεγόμενο τσιμπολόγημα;
Η αλήθεια είναι πως αιτία μπορούν να σταθούν διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα (π.χ. διαθεσιμότητα τροφίμων στο άμεσο οπτικό πεδίο, κέρασμα), η συναισθηματική κατάσταση (π.χ. άγχος, στρες, λίπη), η εφαρμογή ενός προγράμματος διατροφής για μείωση βάρους κ.ά.
Δεδομένου όμως ότι το συνεχές αίσθημα πείνας μπορεί να καταστεί ενοχλητικό, να σας αποδιοργανώσει ή και να σας κάνει λιγότερο αποδοτικούς στην καθημερινότητα, ακολουθούν κάποια τρικ που σίγουρα θα σας συγκρατήσουν, αυξάνοντας τον κορεσμό με 6 απλά βήματα.

  1. Βάλτε Όγκο!
    Υπάρχει μια θεωρία (Volumetrics Theory-Volume Eating) που λέει κάτι πολύ απλό, αλλά ουσιαστικό: “Μπορεί 2 τρόφιμα να έχουν ίδιες θερμίδες, όμως αυτό με τον μεγαλύτερο όγκο μας χορταίνει περισσότερο, αφού δίνει την αίσθηση ότι είναι μεγαλύτερο”. Το οπτικό ερέθισμα είναι σημαντικό να είναι θετικό, καθώς αν δεν σας καλύπτει και οπτικά το γεύμα, ο εγκέφαλος δεν θα δώσει το αναμενόμενο σήμα κορεσμού στο σώμα.
    Προσθέστε λοιπόν τρόφιμα που αποδίδουν λίγες θερμίδες σε μεγάλο όγκο, με κυριότερους εκπροσώπους τα φρέσκα φρούτα και τα περισσότερα λαχανικά (πλην κάποιων με πολύ άμυλο) λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό και διαιτητικές ίνες.
  1. Αποφύγετε «μονότονα» γεύματα
    Συγκεκριμένα, γεύματα που περιλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο υδατάνθρακες π.χ. φυσικός χυμός με κουλούρι ή ψωμί με μέλι ή μακαρόνια ολικής με σάλτσα, μπορεί μεν να είναι υγιεινά όμως πολύ σύντομα θα νιώσουμε το στομάχι να διαμαρτύρεται καθώς δεν μας εξασφαλίζουν κορεσμό.
  1. Ενισχύστε με ίνες την ημέρα και βάλτε στο πιάτο σας πρωτεΐνη και λίπος
    Τα τρόφιμα που περιέχουν ίνες, πρωτεΐνη και λίπος είναι αργής απορρόφησης. Κατά συνέπεια, αυτά τα τρόφιμα περνούν από το πεπτικό σύστημα στο αίμα με βραδύτερο ρυθμό και απορροφώνται πιο αργά. Οδηγούν, λοιπόν, σε πιο αργή άνοδο σακχάρου στο αίμα έχοντας ως αποτέλεσμα παρατεταμένο κορεσμό.
    Φροντίστε λοιπόν τα γεύματα να περιέχουν ίνες (λαχανικά, όσπρια και ολικής άλεσης προϊόντα), πρωτεΐνη (π.χ. τυρί, κοτόπουλο, αυγό, γιαούρτι, θαλασσινά) και καλά λιπαρά (αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί) συνδυαστικά με τους υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, πατάτα, μακαρόνια, κ.ά.).
    Π.χ. Αντί για χυμό προτιμήστε ολόκληρο φρούτο, αντί για λευκό υδατάνθρακα επιλέξτε ολικής με > 6γρ ινών/ 100γρ προϊόντος, αντί για μακαρόνια με σάλτσα διαλέξτε μακαρονοσαλάτα με κοτόπουλο και αβοκάντο, αντί για κουλούρι Θεσσαλονίκης, μία τορτίγια με τυρί, αυγό και μαρούλι κ.ο.κ.
  1. Βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνεστε επαρκώς
    Τα σημεία στον εγκέφαλο που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και της δίψας γειτνιάζουν, γι’ αυτό και το μήνυμα της δίψας συχνά μπερδεύεται με εκείνο της πείνας. Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι η κατανάλωση υγρών (και κυρίως νερού) είναι η προβλεπόμενη (δηλ. 8-10 ποτήρια υγρών καθημερινά). Αυξήστε επίσης την ενυδάτωση του οργανισμού μέσω ροφημάτων χωρίς ζάχαρη (π.χ. τσάι, καφέ, αφεψήματα) ενδιάμεσα των γευμάτων.
    Δοκιμάστε να έχετε 1 ποτήρι νερό πριν το φαγητό, καθώς πολλές μελέτες αναδεικνύουν τη συμβολή αυτής της πρακτικής στην ενίσχυση του κορεσμού.
  1. Διαθέστε λίγο χρόνο…
    Αφιερώστε χρόνο στην κατανάλωση του γεύματός σας και συγκεκριμένα, μασήστε αργά την τροφή. Πραγματοποιήστε το γεύμα σε ήρεμο περιβάλλον που δεν σας αγχώνει κάτι και δεν σας αποσπά κάτι την προσοχή. Αποφύγετε την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες (π.χ. φαγητό στο δρόμο, κατά τη διάρκεια μετακίνησης, φαγητό μπροστά σε οθόνη για ψυχαγωγία ή εργασία, κ.ά.)
  1. Δώστε σημασία στη σειρά κατανάλωσης
    Ξεκινήστε τα γεύματά σας με το νερό και έπειτα συνεχίστε με τη σαλάτα (η ποσότητα των λαχανικών είναι ελεύθερη εκτός αν υπάρχουν ενοχλήσεις στο κατώτερο πεπτικό). Ακολούθως μπορείτε να προχωρήσετε στο κυρίως γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται σταθεροποίηση των επιπέδων πείνας και η προαγωγή του κορεσμού.

Βιβλιογραφία

  1. Shapira N. The Metabolic Concept of Meal Sequence vs. Satiety: Glycemic and Oxidative Responses with Reference to Inflammation Risk, Protective Principles and Mediterranean Diet. Nutrients. 2019;11(10):2373. Published 2019 Oct 5. doi:10.3390/nu11102373
  2. Leidy HJ. Increased dietary protein as a dietary strategy to prevent and/or treat obesity. Mo Med. 2014;111(1):54-58.
  3. Moon J, Koh G. Clinical Evidence and Mechanisms of High-Protein Diet-Induced Weight Loss. J Obes Metab Syndr. 2020;29(3):166-173. doi:10.7570/jomes20028
  4. Hervik AK, Svihus B. The Role of Fiber in Energy Balance. J Nutr Metab. 2019;2019:4983657.
    Published 2019 Jan 21. doi:10.1155/2019/4983657
  5. Serisier S, Pizzagalli A, Leclerc L, et al. Increasing volume of food by incorporating air reduces energy intake. J Nutr Sci. 2014;3:e59. Published 2014 Dec 8. doi:10.1017/jns.2014.43
  6. Rolls BJ. Dietary energy density: Applying behavioural science to weight management. Nutr Bull. 2017
  7. Rebello C, Greenway FL, Dhurandhar NV. Functional foods to promote weight loss and satiety. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2014
  8. Rebello CJ, Liu AG, Greenway FL, Dhurandhar NV. Dietary strategies to increase satiety. Adv Food Nutr Res. 2013
  9. Optimising foods for satiety, Lucy Chambers, Trends in Food Science & Technology, 2015
  10. Warren JM, Smith N, Ashwell M. A structured literature review on the role of mindfulness, mindful eating and intuitive eating in changing eating behaviours: effectiveness and associated potential mechanisms. Nutr Res Rev. 2017