Ζάχαρη: Πόσο καλά κρυμμένη είναι στην καθημερινή μας διατροφή;

Τι είναι η ζάχαρη;

Με τον όρο «ζάχαρη» αναφερόμαστε στην κρυσταλλική, επιτραπέζια ζάχαρη, που προσθέτουμε στον καφέ ή τα γλυκά και η επιστημονική της ορολογία είναι σουκρόζη (ή σακχαρόζη). Είναι, στην ουσία, ένας δισακχαρίτης, καθώς αποτελείται από 2 μόρια σακχάρων ενωμένα (γλυκόζη και φρουκτόζη) και είναι ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος των απλών υδατανθράκων. Αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η κλασικά – κρυσταλλική ζάχαρη παράγεται στα φυτά (ζαχαρότευτλο ή ζαχαροκάλαμο) μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης από διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και νερό (Η20) και με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας.
Όταν μιλάμε όμως για ζάχαρη δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην κρυσταλλική ζάχαρη αλλά σε ένα πλήθος «απλών» στη χημική δομή υδατανθράκων, που αποτελούνται από 1 (μονοσακχαρίτες) ή 2 (δισακχαρίτες) μόρια σακχάρων ενωμένα μεταξύ τους.
Κύριοι μονοσακχαρίτες: γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη.
Κύριοι δισακχαρίτες: σακχαρόζη, λακτόζη (φυσικό σάκχαρο στο γάλα), μαλτόζη (περιέχεται στα προϊόντα βύνης, π.χ. μπύρα.

Πού βρίσκεται η ζάχαρη;

Η ζάχαρη, ή ακόμα πιο σωστά τα σάκχαρα, μπορεί να απαντώνται είτε φυσικά στα τρόφιμα, όπως στο γάλα, στα φρούτα και σε κάποια λαχανικά, αλλά μπορεί και να προστίθενται σε ένα τρόφιμο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του από τον παρασκευαστή, για την εξυπηρέτηση διάφορων σκοπών.
Τα πρόσθετα σάκχαρα, καθώς και αυτά που βρίσκονται φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια, τους στυμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών και τα συμπυκνώματα χυμών, απαρτίζουν την κατηγορία των ελεύθερων σακχάρων.

*Δεν αποτελούν ελεύθερα σάκχαρα, τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα και τα λαχανικά στην άθικτη μορφή τους.

Γιατί προστίθενται σάκχαρα στα τρόφιμα;

  • Προσδίδουν γλυκιά γεύση
  • Προσδίδουν υφή, όγκο και χρώμα σε αρτοσκευάσματα που ψήνονται
  • Βοηθούν στη συντήρηση (μαρμελάδες, ζελατίνες)
  • Ενισχύουν τη ζύμωση της μαγιάς
  • Βοηθούν στη ζύμωση των σακχάρων με παράγωγο την αιθανόλη, κύριο συστατικό των αλκοολούχων ποτών.

Τα «κρυφά» σάκχαρα

Η ζάχαρη έχει διάφορες ονομασίες και μπορεί να μην είναι πάντα εύκολα αντιληπτή.
Θα τη συναντήσουμε με τις εξής ορολογίες:

  • σιρόπι γλυκόζης ή σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης
  • σιρόπι από (λευκό ή καφέ) ρύζι
  • σιρόπι σφενδάμου
  • σιρόπι καρύδας
  • σιρόπι / νέκταρ Αγαύης
  • σιρόπι βύνης
  • σταφυλοσάκχαρο
  • ραφιναρισμένο σιρόπι
  • μελάσα
  • φρουκτόζη
  • ιμβερτοσάκχαρο
  • μέλι (*παρουσιάζει ωστόσο αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση)
  • αλκοόλες σακχάρων (μαλτιτόλη, μανιτόλη, ξυλιτόλη, ισομαλτόζη, σορβιτόλη, ερυθριτόλη και υδρογονωμένο άμυλο)
  • ζάχαρη Turbinado
  • χαρουπόμελο
  • δισακχαρίτες
  • καραμέλα
  • συμπυκνωμένος χυμός φρούτων
  • βύνη κριθαριού

Τα παραπάνω πολλές φορές θεωρούνται (εσφαλμένα) υγιεινές και αθώες εκδοχές ζάχαρης που μπορούν με σχετική άνεση να καταναλώνονται. Δυστυχώς όχι!

Σύσταση κατανάλωσης για τα σάκχαρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει ανώτατα όρια ως προς την κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων που είναι το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων μας. Και ιδανικά προτείνεται να είναι < 5% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Δεδομένης της συνεχούς προσθήκης σακχάρων σε πληθώρα τροφίμων (μπάρες δημητριακών, δημητριακά, γλυκά, κ.ά.), συστήνεται στους καταναλωτές να μην προσθέτουν επιπλέον ζάχαρη στα τρόφιμα που καταναλώνουν. Εναλλακτικές, ασφαλείς επιλογές είναι τα φυσικά (στέβια) ή τεχνητά γλυκαντικά (ασπαρτάμη, σακχαρίνη), όμως και αυτά καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο. Στην Ευρώπη, φαίνεται ότι οι ενήλικες προσλαμβάνουν τουλάχιστον 7-11% των θερμίδων τους από σάκχαρα και τα παιδιά 11-17%!

Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία μου;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση των φυσικών σακχάρων σε άθικτα φρούτα, λαχανικά και γάλα.
Αντίθετα τα ελεύθερα σάκχαρα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς φαίνεται ότι η αυξημένη πρόσληψη τους μπορεί να υποβαθμίσει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και να επηρεάσει αρνητικά τη μεταβολική υγεία.
Το δεδομένο είναι ότι αν προσέχω τις θερμίδες μου ακόμα και τρώγοντας ζάχαρη, το βάρος μου θα διατηρηθεί. Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχτεί άμεση αιτιολογική σχέση της κατανάλωσης ζάχαρης με την ανάπτυξη χρόνιων μεταβολικών νοσημάτων όπως παχυσαρκία.
Ωστόσο, γνωρίζουμε τα εξής:

  • Τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη είναι πιο εύγεστα από τα συμβατικά με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτών, κάτι που σταδιακά οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Σχετικά με την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, τα δεδομένα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα, καθώς μεγάλες μελέτες και μετα-αναλύσεις δείχνουν με συνέπεια ότι σχετίζονται με αυξημένο σωματικό βάρος, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2, μέσω αύξησης των καταναλισκόμενων θερμίδων.
  • Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα όπως τερηδόνα, όπου η συχνότητα κατανάλωσης, παρά η ποσότητα, είναι το κύριο θέμα.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων πριν τη σύλληψη αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς πολύ πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας αλλά και πρόωρου τοκετού, ενώ μπορεί ακόμα και να επηρεάσουν το μεταβολισμό του παιδιού στη μετέπειτα ζωή του, τις γευστικές του προτιμήσεις και να αυξήσουν τον κίνδυνο να γίνει παχύσαρκο.
  • Για τα άτομα με διαβήτη ελλοχεύει ο κίνδυνος δυσκολίας ρύθμισης του σακχάρου, καθώς τα ελεύθερα σάκχαρα οδηγούν σε απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου αίματος.
  • Στο μόνο κομμάτι που θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να κάνει καλό είναι στην ανάκαμψη από υπογλυκαιμία σε άτομα με διαβήτη.

Άρα, πόση ζάχαρη μπορώ να τρώω;

Το καλύτερο είναι «όσο το δυνατόν λιγότερη» (αναφερόμενοι στην πρόσθετη ζάχαρη και όχι στη φυσική των φρούτων, λαχανικών και του γάλακτος).
Ευτυχώς, διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων μπορούμε εύκολα να βρούμε αν έχει ζάχαρη ένα τρόφιμο (διαβάζοντας τη λίστα των συστατικών) και πόση ζάχαρη περιέχει (αναγράφεται κάτω από τους υδατάνθρακες). Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, τα γραμμάρια των σακχάρων στην ετικέτα, αναφέρονται και στα φυσικά και στα πρόσθετα σάκχαρα. Αν μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τα 2 είδη, η ετικέτα θα έπρεπε να γράφει ότι περιέχει μόνο φυσική και όχι πρόσθετη ζάχαρη.

Βιβλιογραφία

  1. Holesh JE, Aslam S, Martin A. Physiology, Carbohydrates. [Updated 2020 Aug 25]. In:
    StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-.
  2. Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization;
    2015.
  3. Malik, V. S., Popkin, B. M., Bray, G. A., Després, J. P., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2010).
    Sugar-sweetened beverages and risk of metabolic syndrome and type 2 diabetes: a metaanalysis. Diabetes care, 33(11), 2477–2483
  4. Te Morenga L, Mallard S, Mann J. Dietary sugars and body weight: systematic review and
    meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. BMJ. 2012 Jan
    15;346:e7492
  5. Goran MI, Plows JF, Ventura EE. Effects of consuming sugars and alternative sweeteners
    during pregnancy on maternal and child health: evidence for a secondhand sugar effect.
    Proc Nutr Soc. 2019 Aug;78(3):262-271
  6. Evert, A. B., Boucher, J. L., Cypress, M., Dunbar, S. A., Franz, M. J., Mayer-Davis, E. J.,
    Neumiller, J. J., Nwankwo, R., Verdi, C. L., Urbanski, P., Yancy, W. S., Jr, & American
    Diabetes Association (2013). Nutrition therapy recommendations for the management of
    adults with diabetes. Diabetes care, 36(11), 3821–3842.
  7. Breda J, Jewell J, Keller A. The Importance of the World Health Organization Sugar
    Guidelines for Dental Health and Obesity Prevention. Caries Res. 2019;53(2):149-152. doi:
    10.1159/000491556. Epub 2018 Aug 7. PMID: 30086553; PMCID: PMC6425811.
    a. DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH, Wilson WL. Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br
    J Sports Med. 2018 Jul;52(14):910-913