Η χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος αποτελεί την δίοδο επικοινωνίας του οισοφάγου με το στομάχι, είναι το συνηθέστερο αίτιο το οποίο επηρεάζεται από:
- Διατροφικές επιλογές που περιλαμβάνουν αυξημένη κατανάλωση λίπους, καρυκευμάτων, όξινων τροφίμων, αλκοόλ, αλλά και το αυξημένο μέγεθος γεύματος, ειδικά κοντά στην ώρα κατάκλισης
- Φαρμακευτική αγωγή π.χ. κάποια αντιφλεγμονώδη
- Υπερβάλλον σωματικό βάρος π.χ. υπερβαρότητα ή παχυσαρκία
- Στρες
- Κάπνισμα
- Εγκυμοσύνη, επειδή αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και ευνοεί την παλινδρόμηση της τροφής
- Διαφραγματοκήλη, δηλαδή μετατόπιση μέρους του στομάχου προς τον οισοφάγο