ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ

Το στάδιο της γαλουχίας είναι η φυσική συνέχεια την εγκυμοσύνης. Οι ημερήσιες ανάγκες της θηλάζουσας μητέρας σε θρεπτικά συστατικά, διαφοροποιούνται σε σχέση με την περίοδο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ;

Η κατάλληλη διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι σημαντική για:

  • Την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας γάλακτος που παράγεται
  • Την παραγωγή καλής ποιότητας μητρικού γάλακτος
  • Την κάλυψη διατροφικών αναγκών μητέρας και νεογνού
  • Την ομαλή και ελεγχόμενη μείωση βάρους της μητέρας

Οι ανάγκες στον θηλασμό αυξάνονται και διαφοροποιούνται μεταξύ 1ου και 2ου εξαμήνου για τα παρακάτω:

  • Πρωτεΐνη, κατά τους πρώτους 6 μήνες
  • Νερό – συνολική ενυδάτωση
  • Ενέργεια – θερμίδες, ανάλογα την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος
  • Βιταμίνες Α και Ε από τις λιποδιαλυτές και C και B από τις υδατοδιαλυτές

Ακολουθούν συγκεντρωτικά οι συστάσεις κατανάλωσης τροφίμων, κατά το στάδιο του θηλασμού (πηγή Εθνικός Διατροφικός Οδηγός).

  • Ψάρια και οστρακοειδή -> Αποφυγή μεγάλων ψαριών (π.χ. ξιφίας, σολομός, κ.ά.), λόγω περιεχομένου σε διοξίνες και βαρέα μέταλλα
  • Σόγια -> Αποφυγή
  • Καφεΐνη -> Περιορισμός
  • Ζάχαρη, αλάτι, υποκατάστατα ζάχαρης -> Με μέτρο
  • Αλκοόλ -> Περιορισμός – Αποφυγή

Προσοχή: Δεν χρειάζεται αποφυγή των κοινών αλλεργιογόνων (ξηροί καρποί, ψάρια, θαλασσινά κ.ά.) για προληπτικούς λόγους.

Σημείωση: Αν εντοπιστεί ότι κάποιο τρόφιμο ενοχλεί το μωρό -> Αποφυγή για τουλάχιστον 3 μέρες και επανεισαγωγή σε επόμενο στάδιο.

  1. Nutrition Practice Group. Pediatric Μanual of Clinical Dietetics. The American Dietetics Association
  2. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός, Ινστιτούτο Prolepsis